A Milgram kísérlete az engedelmességről

A Yale Egyetem kutatópszichológusa, Stanley Milgram hatvan évvel ezelőtt vitte véghez méltán híres kísérletsorozatát, amely az Engedelmesség tanulmányozása kapcsán indult. Etikailag rengeteget kérdést vet fel a kísérlet, hogy egyáltalán meg lehetett volna-e csinálni hasonlót az emberekkel, azonban az eredmények a mai napig megcáfolhatatlanok, hiszen bemutatták a hatalom (autoritás) nyomását az emberek felett. Így rengeteg dolgot megtudhattunk az emberi természetről.

Hogyan is zajlott a kísérlet?
A kísérlet célja az volt, hogy bemutassa az engedelmességet a hatalomnak és a személyes döntést. Milgram érdeklődését nem más váltotta ki, mint Adolph Eichmann, a nagy náci háborús bűnös pere, aki a holokauszt egyik legnagyobb szervezője és levezénylője volt. Milgram szerette volna megtudni, hogy az emberek meddig érdemesek elmenni, ha hatalmi nyomás alatt állnak, annak ellenére, hogy összeütközésbe kerülnek személyes értékeikkel.
A résztvevőket egy újsághirdetésben toborozták, és mindannyian férfiak voltak. A résztvevőket a “tanár” szerepébe helyezték, ők irányítottak egy elektrosokk-generátort. A kísérletvezető arra kérte őket, hogy kérdezzenek a tanulóktól kérdéseket. Ha a tanulók helytelenül válaszoltak, elektrosokkot kaptak. És minden egyes rossz válasznál 15 volttal kellett növelniük az elektrosokk arányát (amelynek növekedése nem sokkal később életveszélybe sodorta a tanulót). Természetesen az elektrosokk maga nem volt valóságos, a tanulók is részesei voltak a kutatócsapatnak, szóval ők csak úgy tettek, mintha iszonyatos fájdalmat élnének át.
A résztvevők a következő utasításokat kapták:
1. Kérjük, folytassa!
2. A kísérlet miatt folytatnia kell.
3. Elengedhetetlen, hogy folytassa.
4. Nincs más választása, csinálja tovább!
Mit mutatott meg ezzel Milgram az emberi természetről?
Milgram kísérletének eredménye szerint a résztvevők kétharmada (62.5%) halálos mértékű elektrosokknak tette ki a tanulókat (450 volt, amelynek hatása mindenképp halálos), miközben a résztvevők egyharmad leállt 300 voltnál. A megfigyelések azt mutatták, hogy nagyon sokan stresszreackiókat mutattak a kísérlet alatt. Mindannyian megkérdezték a kísérletvezetőtől, hogy leálljanak-e, néhányan még a pénzt is visszafizették volna, ha leállítható lett volna ezzel a kísérlet.

Milgram kísérlete bebizonyította, hogy az engedelmesség nagyon korai életkortól programozódik belénk. Amely azt jelenti, hogy egy hatalmi személytől kapott instrukció a legtöbb esetben engedelmességhez vezet. A határozott kiállás a kísérletvezető részéről oda vezetett, hogy az embereket képesek voltak másokat bántani.

Mi a probléma Milgram kutatásával?

Milgram kutatását nagyban kritizálták más pszichológusok. Etikailag és a használt módszereket illetően is. Etikailag egyértelmű, hiszen a résztvevők traumatizálódhattak a kutatás folyamán. Mások még azt is mondták, hogy a hangfelvételekben hallható, hogy a kísérletvezetők verbálisan bántalmazták az alanyokat, hogy sokkolják tovább a résztvevőt, és sokan tényleg pszichés traumát szenvedtek.

A másik probléma, hogy csak negyven emberrel végzeték el a kísérletet, amiből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Mit mondanak a mai engedelmesség-kutatások?

Természetesen számos más engedelmesség-kutatás is következett ezután. A Skót St. Andrews egyetem kutatása szerint nem csak a hatalmon múlik minden, hanem az erős ideológiai kapcsolaton is, amely a hatalmi alak és az alany között fennáll. Ez a tanulmány persze nem vitázik Milgram eredményeivel. A nagy kérdés, hogy mi az a személyiségjegy, ami egy alanyt engedelmesebbé tesz a többiekkel szemben.

forrás: LearningMind

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.