A macska, mint szimbólum

A macskák különleges lények. Az interneten egymást érik a macskás posztok, vannak köztük viccesek, meghatóak, vagy folyton terjedő mémek. Különös jellemük miatt vannak imádóik, és olyanok is bőven akadnak, akik legszívesebben felrúgnák őket. A történelem folyamán az ember cicákhoz való hozzáállása változott, miután a macskák úgy döntöttek, hogy keresik az emberek társaságát (mert nyilván a macskák határoztak erről).
A szabadságot, a vágyat, az elrejtőzést jelképezik. Ahogy a macskák szeme változik, úgy jelképezik a nap és a hold ciklusát. Az éjszakával és a halállal éppúgy összefüggésbe hozta az emberiség a macskákat, mint az élettel és a termékenységgel.
A macskák, mint szimbólumok:
 
1. Az amerikai indiánoknál a vadmacska a lopakodás, elrejtőzés jelképe.
2. A kelta népek általában a halállal, a temetéssel és a túlvilággal hozták összefüggésbe a macskákat.
3. A kínaiak szerint a macska éjszakai mivolta miatt a jinhez tartozik, tehát a sötétséggel hozható összefüggésbe. Innen már csak egy lépés a gonoszsággal való társításuk. De a kínaiak számára egy macska változást is jelenthet.
4. A keresztények viszont nem fukarkodtak a negatív jelzőkkel. Szegény macskák! Ők lettek a Sátán, a sötétség, a bujaság és a lustaság megtestesítői.
5. A görög-római műveltségben a szabadság jelképe, és Diana, vagy Artemisz istennő jelképe.
6. A japánok sem gondoltak a cicákról rosszat, a hagyományaik szerint a macskák a békés formálódás, átalakulás jelképei.
7. Skandináviában a macskák a szerelem megtestesítői voltak. Ők húzták Freyja istennő szekerét, és nem tételeztek fel róluk semmi rosszat.
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.