A L’Inconnue de la Seine halotti maszk

A korai huszadik században Franciaországban igencsak népszerű volt a L’Inconnue de la Seine (az ismeretlen nő a Szajnából) elnevezésű műalkotás. Az alkotás egy halotti maszkot ábrázol, egy olyan nő maszkját, akit a folyóból húztak ki Párizsban 1870-1880 környékén. A patológusok olyan elbűvölőnek találták a nő arcát, hogy halotti maszkot készítettek róla. Az öntvényből később többet is készítettek, iszonyatosan népszerű művészeti alkotás lett. Írók, művészek próbálták ábrázolni a lányt.

Az évek során rengeteg másolatot készítettek, ezek igencsak népszerűek lettek a párizsi művészek körében. Albert Camus és mások Mona Lisa mosolyához hasonlították a lány arckifejezését. Sokan gondolkoztak el életről és halálról a lány átszellemült arca miatt.
A híres halotti maszkról rengeteg másolat készült. Az eredetit lefotózták és megalkották belőle az igazi arcot is. Az ötvenes években a lány igazi erotikus szimbólummá vált, modellek akartak rá hasonlítani.

creepy
De ennél még borzongatóbb a történet! Azokat a babákat is róla mintázták, amelyeken az újraélesztést lehet gyakorolni. 1958-ban ő lett az első ilyen baba. Az ő arcát csókolták meg a legtöbben a világon, annak ellenére, hogy már régen halott volt.
Rengeteg művészre hatással volt a lány arca, közöttük Albert Camusra, Rainer Maria Rilke-re és  Anaïs Ninre.

tumblr_n5f5u6Nxnn1ral7z2o1_500

forrás: BoredPanda

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.