A karácsony tizenhárom trollja (Izland)

Karácsony előtt nincs is jobb alkalom belelátni, hogy ünneplik a karácsonyt, és azt kell, hogy mondjuk, hogy vannak irigylésre méltó helyek, ugyanis:
Vannak helyek, ahol nem egyszer kapnak a gyerekek ajándékot, hanem rögtön tizenhárom alkalommal számíthatnak arra, hogy valami aprósággal lepik meg őket (Izlandon ezt abszolút megérdemlik, hiszen, ha esetleg nem kapnának új ruhát, ami igazán nem az ő hibájuk, akkor elkapja őket a karácsonyi macska). Ám nem voltak mindig ilyen szerencsések a gyerekek arrafelé, hiszen ahogy az idők telnek-múlnak, úgy szelídülnek meg a trollok is. Régebben, évszázadokkal ezelőtt, Yule ünnepét megelőző időkben a gyerekek igazán félhettek tőlük. Ugyanis, ahogy minden rendes trollnak, a karácsonyi trollfiak is gyerekeket falatoztak, ha éppen, ahhoz lett kedvük.
És mit lehet róluk tudni? Azonkívül, hogy korábban gyerekeket ettek persze… Mindegyiküknek van neve, ami vagy a kinézetére utal, vagy valamelyik képességére. Van, akit Ajtócsapkodónak neveznek, de akad köztük, akit Gyertyakoldusként ismernek, de Tányérnyalóval és Kanálnyalóval is találkozhatunk karácsony környékén.
A karácsony előtti tizenhárom éjszakán látogatnak el azokhoz a gyerekekhez, akik kiteszik a cipőjüket az ablakba. Persze megtisztítva, ahogy a Mikulás is szereti nálunk. Minden éjszaka más karácsonyi troll látogat el a gyerekekhez, tehát sosem jönnek többen, és vagy édességet vagy rohadt krumplit helyeznek el a csizmácskában. Teszik ezt attól függően, hogy hogyan viselkedett a csemete előző nap.
A viselkedésükről lehet őket beazonosítani, és szerencsére a rossz gyerekeknek sem akad félnivalója, hiszen nem viszik el őket zsákban Grylának, az óriásasszonynak (jó édesanyjuknak), vagy eszik meg őket rögtön ágyukból kiemelve.
A kedves mama az alábbi képen látható:
 
Forrás: NorseMyth.org

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.