A déjá vu jelenség

A tudósok a 19. század óta gondolkoznak azon, hogy mi is a déjá vu. A mostani hivatalos konszenzus szerint az agy félrecsúszott kommunikációjának köszönhető a furcsa jelenség. 

Mindannyian éreztük már azt, hogy egy teljesen új helyzet tökéletesen ismerősnek tűnt számunkra. Persze azt sohasem tudjuk visszakeresni, hogy pontosan mikor is életük meg ugyanazt az eseményt.
A nyíltabb kutatók szerint a párhuzamos univerzumokkal van összefüggésben az érdekes jelenség. A déjá vu mindenkivel megtörténik időről időre. Kapcsolatos lehet igazából bármivel: egy beszélgetéssel, egy illattal, egy emberi arccal és még sorolhatnánk. Lehetséges lenne, hogy egy előző életben éltük meg ugyanazt?

A déjá vu olyan jelenség, amelyre senki sem tud tiszta magyarázattal szolgálni, ennek ellenére számos kísérletet végeztek már az ügyben. A Colorado Egyetem kutatói arra jutottak, hogy képesek előidézni a jelenséget videojátékok segítségével. A Sims elnevezésű játék déjá vu-t okozott. Ügyesen rendeztek be virtuális épületeket az önkéntes résztvevők számára, amely később felkeltette a furcsa érzést. Ez a kísérlet azt implikálja, hogy a déjá vu a memória félrecsúszott működése, amelyet egy olyan dolog kelt fel, amelyet már ténylegesen láttál valahol, de képtelen vagy bárhová elhelyezni.

Érdekes, hogy az epilepsziában szenvedők sokkal többször számolnak be déjá vu érzéséről, amely szintén furcsa agyi kapcsolatokat feltételez.
Természetesen vannak ezeknél érdekesebb teóriák is. Páran úgy gondolják, hogy két párhuzamos világ fut egymás mellett, amely néha szinkronba kerül egymással. Dr. Micho Kaku szerint a déjá vu jelenség során a két univerzum egy pillanatra átfedi egymást. Ez hasonló ahhoz, amikor egyszerre két rádióadót fogunk be.
Mindenki döntse el maga, hogyan is gondolkodik a jelenségről.

forrás: Knowledgenuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

2 thoughts on “A déjá vu jelenség

  • 2014-04-02 at 5:33 PM
    Permalink

    Én is mindig arra tippeltem, hogy egy másik világban, a másik énem pont most élte meg ugyanazt, úgyhogy kitartok emellett az elmélet mellett 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.