9 élőhalott a világ minden tájáról

Rengeteg kultúrában találunk élőhalottakat, zombikat, vámpírokat és más kreatúrákat, amelyek kiemelkednek a sírból, hogy szerencsétlenségeket hozzanak az élőkre. Sok közülük vért iszik, esetleg hússal táplálkozik. Most kilenc ilyen érdekes szörnyet hoztunk a világ különböző pontjáról.

1. Pontianak (Indonézia)
A pontianak Indonézia, Malajzia és a Fülöp-szigetek vámpírja, amelyet matianaknak, esetleg kuntilanaknak is neveznek. A részletek kissé eltérőek minden egyes országban, azonban abban egyetértenek, hogy a vámpír (esetleg szellem) mindig egy nő, aki meghalt szülés közben. A pontianak alakulhat egy halva született csecsemből is, vagy valakiből, akit megtámadott már egy ilyen lény. A szörnyeteg feltépi az áldozat gyomrát, hogy megegye a bensőségeket, emellett vért is iszik. A pontianak azzal szerelhető le, hogyha nyakába egy szöget versz, hiszen akkor visszaváltozik azzá, aki volt, amíg a szög a helyén marad.

2. Gashadokuro (Japán)
A gashadokuro egy hatalmas csontváz szörnyeteg, amely olyan emberekből formálódik, akiket halálra éheztettek. Általában megpróbálja leharapni az áldozat fejét, és rengeteg videójátékban megjelenik (mármint a való életben is).

3. Soucouyant (Dominikai Köztársaság)
A soucouyant egy vámpír, amelyet a Dominikai Köztársaságban ismernek, de a Karib-térség más részein is megjelenik. A lény egy öreg nő nappal, azonban éjjelente leveti a bőrét, és egy tűzgömbbé változva utazik. A soucouyant nem halálozott el, de még életében alkut kötött az ördöggel. Hasonlóan a vámpírhoz, megpróbálja kiszívni az áldozat vérét. Hatástalanítani úgy lehet, hogy megkeressük a bőrét és sóval hintjük meg. Emellett rizst is lehet vele számoltatni, hiszen teljesen lebénul, hogyha rizsszemeket lát.

4. Gienganger (Norvég)
A norvég zombi gienganger néven ismeretes. Azért tér vissza, mert még maradt dolga az életében, esetleg meggyilkolták vagy öngyilkos lett. A gienganger nem iszik vért, azonban nem is kedves az élőkkel, hiszen betegségeket terjeszt azzal, hogy megharapja az áldozat arcát. Ismeretes a dán és svéd kultúrkörben is.

5. Dearg-due (Írország)
A dearg-due lefordítva vérivót jelent. Az ír démont egy lánytól eredeztetik, akit elrendezett házasságba kényszerítettek, azonban egy másik férfit szeretett. A lány öngyilkos lett, majd felkelt a sírból, hogy megölje apját és férjét. A dearg-due férfiakat csábít el, és kiszívja a vérüket. 

6. Manananggal (Fülöp-szigetek)
A manananggal a Fülöp-szigeteken kombinálja a pontianak és soucouyant tulajdonságait. Ez a vámpír egy idős, de vonzó nő, aki vadászik az állapotos nőkre és nyelvét használva kiszívja a meg nem született gyerekek vérét. A gyermek ilyenkor deformált arccal születik. Ráadásul a lény úgy közlekedik, hogy felső és alsó teste különválik. A teteje vámpírszárnyakkal repked. Hogyha megtalálod az alsótestét (amit általában felelőtlenül elhagy valahol), akkor érdemes sóval, fokhagymával, esetleg hamvakkal befedni.

7. Adze (Ghana és Togo)
Az adze egy afrikai vámpír, amely szentjánosbogár alakban jelenik meg, de hogyha elkapod, akkor azonnal emberré változik. Ez már eleve veszélyes lehet, hiszen ilyenkor megtámadhat, és megeheti a belső szerveidet, azonban legyőzhető. Már bogár formájában is veszélyes, hiszen amíg alszol, addig szívja a véredet és betegségeket terjeszt. Legjobban fiatal gyerekeket szeret áldozatául ejteni.

8. Baobhan-Sith (Skócia)
A skót baobhan-sith egy női tündér, aki nappal koporsóban pihen, azonban éjjel az erdőket szeli és eltévelyedett férfiak után kutat, hogy megigya a vérüket. Mindig zöld ruhát visel, és általában nagyon szép nő, ha leszámítjuk állati patáit, amelyet a ruha alatt rejteget. A Baobhan-sith képes átváltozni farkassá is. Ha férfiakat támad meg, azok meghalnak, azonban a nők a lénnyé változnak át.

9. Strigoi Mort (Románia)
Románul a strigoi-k vámpírok, a strigoi mortok élőhalottak, amelyek a sírból emelkednek ki, amíg a strigoi viu-k élő vámpírok, esetleg boszorkányok. Ha egy ember házasság előtt meghal, esetleg fájdalmas és rossz élete volt, aki visszatérhet élőhalottként. A betegen született gyermekek folyamatos veszélyben vannak, hogy átváltoznak ilyen szörnyekké. Ezek a szörnyek általában piros hajjal, kék szemmel és két szívvel rendelkeznek. Sokszor állatformában élnek és vért szívnak. Láthatatlanná is tudnak válni, hogy megtámadhassák rokonaikat.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.