8 karácsonyi szokás eredete I.

Elgondolkoztatok már azon, hogy bizonyos karácsonyi szokásaink honnan is erednek? Hogyan is kapcsolódik Jézushoz a Mikulás és a karácsonyfa? Most ezeknek a nyomába eredtünk!

Frankfurt-Xmas8. Karácsony
A karácsony, mint tudjuk, keresztény tradíció, amely Jézus születését ünnepli. Azonban a modern társadalmakban inkább a családról és az ajándékozásról szól. A karácsony eredetileg római eredetű, amely Szaturnusz istennel volt kapcsolatos a téli napfordulón. A pogányoknak könnyebb volt az átállás, ezért az ünnep csak át lett nevezve Jézus születésnapjára. Sokan úgy gondolják, hogy Jézus nyáron született, de a pontos dátumot nem tudjuk ma sem.

Christmas-Gift-Giving7. Ajándékozás
Sokszor azt mondják, hogy az ajándékozás a három napkeleti bölcstől ered, akik Jézusnak ajándékokat vittek. Azonban sokan úgy gondolják, hogy az eredete szintén pogány szokás.
A téli napforduló idején a gyermekek sokszor kaptak viaszból készült babákat, amelyek emberáldozatot jelentettek Szaturnusznak. A faágak és más növények is népszerű ajándékok voltak a napforduló idején.

Christmas-Stockings6. Zoknik
Sok helyen hatalmas zoknikba tömik a Mikulás által hozott ajándékokat, ahogy nálunk a cipő a megszokott. Az eredete a negyedik századba nyúlik vissza, amikor is jótékonysági adományozásként élt a hagyomány. Szent Miklós úgy gondolta, hogy a gyermekkort érdemes ünnepelni és kiélvezni, de abban az időben a gyermekeknek is dolgozniuk kellett. Épp ezért adott ételt, ruhákat és bútorokat a rászorulóknak. Néha narancsokat is ajándékozott, ami nagyon drága volt arrafelé. A gond csak az volt, hogy hová is tehetné az ajándékokat, ahol a gyerekek meg is találják? A legenda szerint zoknikat látott a kandalló felett, amelyeket száradni tettek ki, épp ezért abba rejtette az ajándékot. Azóta pedig a gyermekek mindig kirakják a zoknikat, remélve, hogy Szent Miklós meglátogatja őket.
A Skandináv országokban ma is a pogány hagyományok élnek. A gyermekek kirakják a csizmáikat, amelyeket répával és szalmával töltenek meg, hogy Odin misztikus lovát, Sleipnirt csalják a helyszínre. Odin cserébe édességeket ad nekik.

Christmas-Wreath15. Koszorúk
Az antikvitás óta a koszorú az erő jelképe. Rómában és Görögországban a királyok és hódítók sokszor hordtak babérkoszorút a fejükön.
A szüreti koszorúkat rituálékként készítették, amely segítette a jó termést. Sokszor örökzöldet is fontak bele, hiszen az erőt és bátorságot jelent, ráadásul a tél idején is megőrizte szépségét. A kereszténységhez kapcsolódva néhány koszorú kitartást és örök életet jelképez, amelyeket sokszor temetések alkalmával is elővesznek.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.