8 bizarr karácsonyi szokás

A Mental Floss című internetes oldal nyolc karácsony szokást gyűjtött össze a világ minden tájáról, amelyek meglehetősek különösnek mondhatóak. Tudtátok, hogy tudósok szerint Jézus Krisztus június 17-én született? A decemberi dátum csak azért maradt meg, hogy a pogány téli ünnepekhez legyen igazítva a karácsony, így ne legyen nehéz az átállás. Éppen emiatt a pogány hagyományokból eredeztethetően is vannak nagyon érdekes karácsonyhoz kapcsolódó hagyományok!

1. Krampusz

A krampusz egy gonosz szellem, aki a Mikulás ellentéte, nevezhetjük gonosz ikertestvérnek is. A cikk írója furcsának tartja, hogy néhányan krampusznak öltöznek be december elején Európa bizonyos részein. Mi azonban ezt már megszokhattuk 🙂

440cagatio.jpg2. Caga TiÃ
A furcsa katalán szokást még mindig gyakorolják Spanyolországban. Ott megveheted a saját kis fatörzsből készült eszközödet, amelyet etetni kell december 8-tól kezdve. Karácsonykor a helyes kis Cagát meg kell verni pálcával, addig, amíg nem kakil ki magából édességeket és gyümölcsöt. A legutolsó végterméke egy sózott hering. Helyes kis nóta is van Spanyolországban a székelési procedúra megsegítésére.

440caganer.jpg3. Caganer
Újabb katalán szokás a Caganer. A kis karácsonyi szobrot megtalálhatjuk Olaszországban és Portugáliában is a Betlehem mellett. Igaz, hogy inkább a sarokba rakják messze Józseftől és Máriától, hiszen a Caganernek szüksége van a magányra, mivel éppen a nagy dolgát végzi. Érdekes, de a szobrocska eredetét a mai napig nem tudják pontosan.

440pickleornament.jpg
4. Az uborka dísz
Németországban az utolsó karácsonyfadísz, amely felkerül a fára a karácsonyi uborka. A díszt generációkon keresztül kell örökítenie a családnak. Az első gyermek, aki megtalálja karácsony reggel az uborkát, az különleges ajándékot kap és szerencséje lesz a következő évben.

440japanKFC.jpg5. KFC
A karácsony megünneplése Ázsiában általában nyugati tradíciókat vonz be. Azonban Japánban ezek furcsa alakot öltöttek, hiszen alap, hogy a karácsonyi ünnepet egy KFC-ben kell eltölteni. Japánban ez a tradicionális karácsonyi lakoma.

440blackpeter.jpg6. Zwarte Piet
Fekete Péter a Mikulás segítője Hollandiában. Együtt érkezik a Mikulással számos nagyvárosba. Azzal riogatják év közben a gyerekeket, hogy aki nem viselkedik jól, azt Fekete Péter fogja visszavinni Spanyolországba. Kicsit rasszistának tűnhet a dolog, de a szokás egyelőre megmaradt.

440yulelog.jpg7. Yule Log TV
A Yule Log olyan tradíció, amely száz évekkel ezelőtt is létezett, azonban a Yule Log a TV-ben újdonságnak mondható. Ez azoknak van, akiknek nincsen kandallójuk karácsonykor. Hiszen az Egyesült államokban a WPIX csatorna 24 órán keresztül sugározza egy kandalló képét 1966 óta.

440marilwyd.jpg
8. Mari Lwyd
Mari Lwyd pogány tradíciókból ered, amelyet karácsony előtt tartanak Walesben. A szokás szerint először egy ló érkezik meg, amikor is ünnepséget tartanak és énekelnek. Később pedig versekkel harcolnak meg egymással.

forrás: Mental Floss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

3 thoughts on “8 bizarr karácsonyi szokás

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.