5 bizarr karácsonyi tradíció

Mindenkinek más karácsonyi hagyományai vannak. Néhányan fákat díszítenek, mások tojáslikőrt isznak, valahol gyümölcstortát esznek, valahol pedig bekenik magukat ürülékkel. A különbségek gyönyörködtetnek!

A caganer
A Betlehem a világ minden táján karácsonyi tradíciónak számít. Azonban Katalóniában egy kicsit érdekesen csinálják ezt a dolgot. Felspékelték egy új alakkal, akit a “caganernek” neveznek. Amit, hogyha lefordítunk, akkor egész egyszerűen “szarót” jelent. A név teljesen leírja a helyzetet, ugyanis volt egy szerencsétlen férfi, akinek éppen Jézus születésénél kellett kiüríteni béltartalmát, így örökre híres maradt. Ráadásul Katalóniában még keresd meg a caganert játékot is játszanak. A betlehemi jelenetben kell kiszúrni a kis alakot. Manapság ráadásul csinálnak mindenféle caganereket. Pápákat, George W. Busht, Barack Obamát és még a Mikulást is ábrázolták már caganerként. Érdekes, de 2005-ben Barcelonában megpróbálták kivenni a caganert a Betlehemből, amiből elképesztő felháborodás lett.

 

A Tio de Nadal
Spanyolországból ered a Tio de Nadal is. Ez bizony egy fadarab, ami ajándékokat kakil magából. Addig kell verni a fadarabot, amíg ki nem adja magából a tartalmát. Hagyományosan a kandalló mellé szokták helyezni, hogy reggelre mogyorót és szárított gyümölcsöt toljon ki magából. Manapság azonban már ennél fejlettebb ajándékok kikakilására is képes. Ráadásul nincs mindenkinek kandallója, ezért a gyerekeknek máshonnan kell farabot találniuk, hogy szétverjék szerencsétlent. Néha még a éneklés is beválik. Valami ilyesmi kell mondani: “Kakilj farönk, kakilj mogyorót és túrót. Hogyha nem kakilsz, akkor megütlek egy fadarabbal. Kakilj farönk!” Kedves, ugye?

Zwarte Piet
Hollandiában a Mikulásnak van egy kísérője, akit Zwarte Pietnek hívnak. Őt inkább Batman mellett Robinhoz hasonlítanánk. A páros mindig csónakban érkezik, hogy ajándékokat adjon a jó gyerekeknek. A rossz gyerekeket azonban Zwarte Piet egyszerűen elrabolja és elviszi őket Spanyolországba büntetésként.  Hogy ez miért akkora büntetés, azt ugyan nem teljesen értjük. De természetesen gyerekként érthető, hogy mindenki a családjával szeretné tölteni a karácsonyt.

forrás: Cracked.com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.