19 tény, amit nem tudtál a rémálmokról

Hoztunk nektek 19 félelmetes és érdekes tényt a rémálmokról.

1. A rémálmok emlékek és véletlenszerű információ keverékei, amelyek félelmetes úton törtnek fel az elménkben. Az Eiffel torony tetején ragadtál álmodban? Egyáltalán nem fura, hiszen az új információk keveredni kezdenek az emlékeinkkel.

2. A rémálmok nem feltétlenül félelmetesek mindenkinek, testre szabottan riogatnak.  A te rémálmod lehetséges, hogy tökéletesen hétköznapi lenne másoknak. Még az olyan álmok, mint az üldözés vagy zuhanás sem félelmetesek, hogyha téged nem zavarnak.

3. Igaz, hogy csak olyan emberekkel vagy képes álmodni, akikkel már valaha találkoztál vagy láttad őket. Hogyha új emberekről álmodsz, akkor is olyanokról van szó, akikkel valaha valamilyen formában találkoztál. Akár lehet ez filmbeli is.

4. A rémálmokra adott érzelmi válaszok tényleg képesek felébreszteni. Az álmok képesek kémiai reakciókat elindítani a testedben, így a szíved gyorsabban verhet, a légzésed is felgyorsulhat és még izzadhatsz is.

5. A legtöbb rémálom REM fázisban ér bennünket, amikor az agyunk a legaktívabb. Bármikor álmodhatsz, de a rémálmok a legtöbb esetben REM fázisban érnek bennünket, hiszen ilyenkor az aktivitás igazán magas szintű.

You can dream at any point during the night, but nightmares tend to happen during the second part of rapid eye movement (REM) sleep, Dr. Jim Pagel, associate clinical professor at University of Colorado, tells BuzzFeed Life. This stage of REM sleep is the closest to waking consciousness, which means neurons are firing and brainwaves are higher frequency so the mind is more active. This is why nightmares seem longer and much more vivid than dreams, says Pagel.

 6. A rémálmok sok esetben ébredés után is velünk maradnak. A negatív reakciók tovább bennünk maradnak, mint a pozitívak. A legrosszabb rémálmainkra évtizedek után is képesek vagyunk emlékezni.
7. A rémálmok az alvás természetes velejárói, hogy feldolgozzuk a felhalmozott érzelmeket. A tanulmányok azt mutatják, hogy a felnőttek hetven százalékának voltak rémálmai az utóbbi hónapban. Sokszor segítenek is bennünket abban, hogy feldolgozzuk a problémákat.
8. De hogyha teljesen ki vagy készülve, akkor a rémálmok is rosszabbá válnak.  Stresszálmoknak nevezi őket a szakértő. Lehetséges, hogy nem pontos lenyomatai annak, hogy mitől is vagyunk kiakadva. Például félhetünk az anyánk látogatásától, és azt álmodjuk, hogy elkésünk a vizsgánkról.

Stress dreams, as Breus calls them, are a type of recurring nightmare which can cause panic, but lack disturbing images — like being late or forgetting everything. "I may be stressed that my brother is visiting, but in my nightmare I'm late for an exam," says Breus. These are usually caused by stressing over life changes: death, breakups, new jobs, moving, etc.

9. A legfontosabb rémálmok a jövőt is megjósolhatják. Hogyha tényleg nagyon élethű álmod volt arról, hogy a barátod megcsalt vagy egyik ismerősöd bántalmazott, akkor lehetséges, hogy a jövőből kaptál részleteket. Azonban sok esetben ezeket az álmokat az erős félelem okozza. Biztos bizonyíték nincs, hogy ezek előrevetítenék a jövőt.

10. A rémálmok nem tudnak megölni. Ugyan előfordult már olyan, hogy szívbetegek rémálmok során szenvedtek érelzáródást, mivel ilyenkor némileg megemelkedik a vérnyomás, de igazából nem valószínű, hogy bármi bajod esik tőlük.

11. Néha a rémálmok jók is lehetnek. A rémálmok akár inspirálhatnak minket problémák megoldására is, esetleg alkotásra.

"Some patients I see would be upset if their nightmares stopped," Pagel says. If they don't cause significant distress, nightmares can be exciting, and even a major source of inspiration. "People who experience vivid and frequent nightmares tend to be more creative individuals with 'loose borders,' meaning they are more imaginative," Pagel says. In addition to helping process emotions, nightmares can also give pretty useful alternative perspectives on certain issues or people.

 12. Néhány embert ténylegesen alkotásra ösztönöznek. Például Stephen Kinget, aki Tortúra című regényét bizony félig-meddig megálmodta.
13. Néhány embernek többször vannak rémálmai. A depresszió, a szorongás és a pszichiátriai zavarok több rémálmot szülnek. Az alvási zavarok, mint az álmatlanság is összekapcsolhatóak a folyamatos rémálmokkal. Bizonyos gyógyszerek, mint az antihisztamin, az antipszichotikumok és az antidepresszánsok is rémálmokat okozhatnak.

14. A rémálmok különböznek azoktól az éjjeli terroroktól, amelyeket a poszttraumás betegek élnek át. Ezek az éjjeli terrorok sokszor nem REM fázisban jelennek meg. Ilyenkor a betegek sokszor sírva vagy ordítva ébrednek fel, de nem is emlékeznek arra, hogy mi is történt velük. A posztraumás rémálmok során a betegek újra átélik a borzalmas eseményeket. Ez krónikussá is válhat.
15. Lehet rémálom-betegséged is. Konkrétan a pszichiátriai zavarok útmutatójában is találhatunk ilyeneket. Ekkor a betegnek folyamatos rémálmai vannak, amelyek igencsak zavarják a mindennapi életét.
16. Van néhány dolog, amelynek segítségével elkerülhetőek a rémálmok. Érdemes minden éjjel kialudnod magad, és az érzelmi életedet egyenesben tartani.
17. Hogyha folyamatos rémálmaid vannak, akkor érdemes felkeresni egy alvás specialistát. Hogyha a rémálmok már rontják az életminőségedet, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

"One in 20 adults in the United States complain of disturbing dreams, and more than twice that many children and adolescents," says Krakow. "Yet few chronic nightmare sufferers imagine that it is a treatable problem, and even fewer seek treatment for it." That's a problem, says Krakow, because that might mean missing out on diagnosing a sleep disorder or other illness that may be causing them. Not to mention that living with debilitating nightmares can lead to a fear of sleep, insomnia, and poor daytime performance, says Breus. "Many people ignore them until they get so terrible that the person depends on sleep aids, which don't really help the problem or worse — they use alcohol," says Breus. Booze has been a popular folk treatment because the brain-numbing effect does reduce nightmares, he says, but this isn't a real treatment and often leads to alcoholism or other health problems.

18. A terápiában éber álmaid lesznek. A bevett terápia alatt részletesen kell beszámolnod a rémálmaidból, és éber állapotban próbálnak változtatni benne részleteket, ami segíthet abban, hogy az álmaidba is beépüljön a dolog.

19. És még rengeteg minden van, amit egyszerűen nem tudunk a rémálmokkal kapcsolatban. Folyamatosan kutatják a homályos részleteket.

forrás: Buzzfeed

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.