18 félelmetes tény Londonról

Sejtettétek volna, hogy London mélyében mennyi rémség rejlik? Most elmesélünk 18 borzongató dolgot London mélyéről!

2. Sem járdák, sem csatornarendszer nem létezett a középkori Londonban, így a mocsok az utcákról a Temzébe folyt.

The extent of the filth got to a point where some streets became unbearable and muck-rakers were hired for the sole duty of cleaning them. Justifiably, they were paid well.

 3. Mivel nem volt csatornázás, ezért a londoniak pöcegödröket használtak, vagyis hatalmas mélyedéseket, amelyek tele voltak szarral. Elviekben ezeket bizonyos időközönként üríteni kellett, de ez nem mindig történt meg. Sajnos olyan is előfordult, hogy egy ilyet ürítő munkás belefulladt az ürülékbe.
They were supposed to be emptied by muckrakers on a regular basis, but that didn't always happen. One muckraker, called Richard the Raker, fell through the rotten planks of his own outhouse and drowned in the contents of the cesspit below. Which is a pretty shitty way to die tbh.

 4. Az utcákon áradó szag annyira borzalmas volt, hogy a mai Sherborne Lane eredetileg Shiteburn Lane volt (amely erősen utal a “szar” szóra).
To be clear – that is literally what it was named, it wasn't a pun. Sherborne derives from Shiteburn.

 5. A középkorban sokszor nevezték el a funkciójuk szerint az utcákat. Ezért a mai Gropecunt Lane kikövetkeztethető, hogy mire is volt használva (a cunt az egyik legcsúnyább angol kifejezés, ami szépítve kurvát jelent).

 6. A romlott húst sokszor a Temzébe dobták a hentesek. A folyó szaga annyira borzalmas lett, hogy III. Edward betiltotta a henteseknek, hogy állatokat öljenek 1371-ben, így csak Stratfordban és Knightsbrige-ben lehetett mészárolni.

 7. A Farringdon Stationt állítólag a 13 éves Anna Naylor szelleme kísérti, akit megölt édesanyja és testvére 1758-ban, majd ide dobták a holttestét, amire később a megálló épült.
Many claim you can hear her screams echo through the station.

 8. Az akasztásokat általában a Hyde Parkban tartották, volt egy erre használt fa a park északnyugati részén.
Prisoners would travel from Newgate Prison to Tyburn through St Giles in the Fields and Oxford Street.

 9.  1814-ben egy óriási hordó sör robbant fel egy sörfőzdében, amely 4 és fél méteres hullámot kreált és megölt nyolc embert.
10. Az “Erős londoni szag” 1858-ban érte el a várost, aminek kitalálhatjátok a jelentését. A nyári melegben a szemét rohadni kezdett a Temze partján.

It was this particularly stinky summer that spurred the government to eventually create an underground sewage system.
11. Még a mai napig fedeznek fel pestis sírokat Londonban.

The first wave of the plague in England came in the 1300s, with outbreaks happening periodically throughout the century, wiping out thousands of otherwise healthy people each time. The second major wave was in the 1600s (though England was never really free of the plague in between these periods), during which 15% of London's population (around 100,000 people) was wiped out by the plague in just 18 months – between 1665 and 1666.
12. A legnagyobb pestis-sír a Charterhouse Square-n található Farringdonban, amely körülbelül 50 ezer test maradványait tartalmazza.

It was unearthed in 2013 during Crossrail building work.
13. A Piccadilly metróvonal építését konkrétan más irányba terelték, hogy elkerüljék a tömegsírt. A gödör annyira tele van rakodva csontvázakkal, hogy nem lehet átfúrni rajta.

The pit is so densely packed with skeletons that it was impossible to drill through them.
14, A nagy londoni tűz csupán hat ember halálát okozta 1666-ban, de legalább nyolc ember abba halt bele, hogy konkrétan leugrott az emlékműről, amelyet a tűz emlékére emeltek. Bár valószínű, hogy a tűzvészben sokkal többen haltak meg, csak nem említették a hivatalos dokumentumokban, mivel a holttestek nem azonosíthatóak.

However, the death toll of six is only based on official records – meaning many more people could have died during the fire, but their deaths may not have been recorded because victims couldn't be identified from their charred bones.
15. A legutolsó kivégzés a Towerben 1941-ben történt, egy német kémet végeztek ki, miután ejtőernyővel Angliába érkezett.

16. A 17. században egy figyelőtornyot építettek a St. Sepulchre temető fölé, hogy a sírrablásokat megakadályozzák, ami nagyon általános volt annak idején.
17. Nagyon népszerű tevékenység volt az 1800-as években a patkány-harc, amelynek az volt a lényege, hogy egy patkányt helyeztek egy karámba egy kutyával, és megnézték, mennyi ideig tart a kutyának, hogy megölje a patkányt.

It was practiced in pubs – alongside other brutal and cruel blood sports, such as duckbaiting. One dog called Billy was particularly skilled and killed thousands of rats in his career. In 1832, he set a record of killing 100 rats in 5.5 minutes, which is approximately one rat every 3.3 seconds.
18. Az 1800-as években megkétszereződött London lakossága, így a város nagyon zsúfolttá vált. A gondot főleg a holtak elszállítása jelentette, így a kormány készített egy vonatvonalat, amely csak a testeket szállította a Brookwood temetőbe .

forrás: BuzzFeed

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.