15 tény Japán öngyilkos erdejéről

Ezen a héten mutatták be az Egyesült Államokban a Japán öngyilkos erdőről szóló horrorfilmet, a The Forestet, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy bemutatunk 15 hátborzongató tényt az  erdőről, amely  északnyugatra helyezkedik el a Fujitól. Az erdőben olyan sűrű a növényzet, hogy alig lehet kilátni belőle, ráadásul megkapta az öngyilkos erdő nevet is. Rengeteg félelmetes történet kering Aokigahara erdejéről. 

1. Az Aokigahara a legnépszerűbb célpontja az öngyilkosoknak a világon
Ugyan pontos számadatok nem ismeretesek, de állítólag körülbelül száz ember lesz öngyilkos a helyszínen évente. 

2. Japánban régi tradíció az öngyilkosság
Japánban másként kezelik az öngyilkosságot, mint a többi országban. Nálunk főként stigma övezi, amíg Japánban a Seppuku, a szamurájuk rituális öngyilkossága tiszteletreméltó dolog volt a feudális Japánban. Természetesen ez a gyakorlat már nincs benne a mindennapi életben, de akkor is nyomott hagyott a kultúrában. 

3. Japánban a legmagasabb az öngyilkosságok aránya
2008-ban Japánban rekord öngyilkossági ráta volt, amely 2645 ember életét érintette, ez a gazdasági válságnak volt köszönthető, 2009-ben visszaesett ez az arány 15 százalékkal. 

A porcelain figurine of what appears to be Mary holding the baby Jesus is bound to the base of a tree to commemorate someone who committed suicide in Aokigahara Jukai, better known as the Mt. Fuji suicide forest, which is located at the base of Japan's famed mountain west of Tokyo, Japan on 13 April 2009...

4. Az öngyilkosságot mindenféle módszerekkel próbálják megelőzni
Természetesen a japán kormány rengeteg tervet dolgozott ki arra, hogyan is csökkentsék az öngyilkosságok arányát. Rengeteg biztonsági kamerát helyeztek el az Öngyilkos erdő közelében és az őrséget is megnövelték. Emellett terapeuták és rendőrök is segítik az embereket, üzeneteket is helyeztek ki, amelyek ehhez hasonlóak: “Gondolj a gyerekeidre és a családodra.”, “Az életed egy nagyszerű ajándék a szüleidtől.”

5. Az erdő titokzatos. 
Az erdő nem alkalmas egy laza sétára. Az erdőben növő fák megnehezítik a közlekedést, mivel hegyoldalban van ezért a föld sziklás, nehezen járható. A fák olyan sűrűn állnak, hogy a szél se jut be és élőlények sem nagyon vannak errefelé. Az egyik látogató üresnek írta le, csendesnek, amelyben a lélegzetünk üvöltésként hangzik fel.

6. Az akasztás a legnépszerűbb öngyilkossági forma a helyszínen
A második mérgezés, a harmadik pedig túladagolás.

7. Egy regény népszerűsítette a sötét múltját
1960-ban egy japán író, Seichō Matsumoto tragikus regényt írt Kuroi Jukairól, aki szerelmét elveszítve indult el az öngyilkos erdőbe véget vetni életének. A népszerű könyv hatással volt a japán kultúrára, szinte öngyilkossági kézikönyvnek vették sokan, és legtöbben úgy gondolták, hogy az Aokigahara a legjobb hely a halálra.

Aokigahara-sea-of-the-trees

8. De nem ez volt a kezdete a sötét legendának
Az Ubasute egy brutális formája az eutanáziának, amelyet úgy lehetne lefordítani, hogy “magára hagyni az öreg hölgyet”. Ez nem volt túl népszerű gyakorlat, de néha megtörtént, főleg nehezebb időkben. Ha egy családnak nem volt elég étele, hogy megetesse az idősebb rokonokat, akkor elvitték őket egy hegyre, hogy meghaljanak. Ezek az idősek nem öngyilkosok lettek, hanem éhen haltak, szomjan haltak vagy megfagytak. Állítólag nagyon sok idős ebben az erdőben kötött ki, legalábbis ez volt a mítosz.

9. Az öngyilkos erdőt lehet kísértetek lakják
Sokan úgy gondolják, hogy az erdőben lelkek élnek. A mendemonda szerint gonosz szellemek látogatókat térítenek le az útjukról. 

10. Minden évben kereséseket tartanak az erdőben
Önkéntesekkel nézetik át az erdőt minden évben 1970 óta, amelynek a célja az, hogy felfedezzék a holttesteket, és rendesen eltemessék őket. Az utóbbi években a japán kormány nem árulja el, hány testet találtak odabent, de a korai 2000-es években 70 és 100 között volt a számuk.

Aokigahara_Forest

11. Sátorozni nem érdemes a helyszínen
Ugyan törvény nem tiltja, de azok a látogatók, akik sátorral érkeznek állítólag nem biztosak abban, hogy öngyilkosok lesznek-e. Néhányan napokig is maradnak, ilyenkor esélyt adnak a segítőknek, hogy lebeszéljék őket az öngyilkosságról. 

12. Az erdő annyira sűrű, hogy könnyedén el lehet tévedni
Az erdőbe indulók műanyag masnikkal jelölik az útjukat, hogy ne tévedjenek el a fák labirintusában, hiszen örökre is el lehet veszni. 

13. Nem igazán lehet segítséget hívni
A mágneses mező miatt nem működik a GPS, a mobiltelefon és még az iránytűk sem. Sokan ezt démonoknak tulajdonítják.

14. Nem mindenki meghalni indul az erdőbe
Néhányan tényleg csak a természet szépségét és a háromszáz éves fákat szeretnék látni. 

15. Hogyha letérsz az ösvényről, jókat nem várhatsz
Az internet tele van borzalmas képekkel, amelyek az erdőben készültek. Emberi csontok, hátrahagyott tárgyak, ágakról lógó maradványok. Tehát jobb, hogyha az ösvényen maradsz.

Aokigahara_05

Forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

2 thoughts on “15 tény Japán öngyilkos erdejéről

 • 2018-01-21 at 3:54 PM
  Permalink

  Sajnos a cikk nagy része nem cikkekről szól, és ez nem feltétlen a cikkíró hibája, hanem a neten keringő sok szenzációhajhász téves írásé, amire feltételezhetően a cikkíró támaszkodott.
  1. Nem Aokigahara a világ legnépszerűbb célpontja, a Golden Gate hídról többen ugranak le.
  3. Nem Japánban a legmagasabb az öngyilkosság aránya. A WHO felmérései szerint volt olyan év is, amikor Magyarország megelőzte Japánt, de más országok, pl. Dél-Korea és Lengyelország is előtte jár.
  5. “Az erdő nem alkalmas egy laza sétára. Az erdőben növő fák megnehezítik a közlekedést” Nos, ez akkor igaz, ha valaki beveti magát a sűrűbe. Vannak kijelölt turistautak, ahol nem nehezebb közlekedni, mintha a Pilisben kirándulna valaki.
  6. “1960-ban egy japán író, Seichō Matsumoto tragikus regényt írt Kuroi Jukairól, aki szerelmét elveszítve indult el az öngyilkos erdőbe véget vetni életének.” Nos, Kuroi Jukai nem egy ember, hanem a könyv címe, ami azt jelenti: “Fekete fatenger”. Egyébként tévesen asszociálják az erdővel. Bár tény, hogy Aokigaharát hívják úgy is, hogy “jukai” (ejtsd: dzsukai), de a könyv nem erről a jukairól szól. A könyv egy detektívsztori, ami egy lányról szól, akinek a nővére meghal, és miközben nyomoz a halál körülményei után, mindenki más is meghal körülötte, aki valami információval tudna szolgálni. A lány a helyzetét úgy írja le, hogy úgy érzi magát, mintha egy “fekete fatengerben” bolyongana, a kijáratot keresve. Semmi köze Aokigaharához.
  Matsumoto Seicho másik könyve, a Nami no Tou az, ami valóban arról szól, hogy a végén a hősnő begyalogol a fák közé, és eltűnik.
  “A népszerű könyv hatással volt a japán kultúrára, szinte öngyilkossági kézikönyvnek vették sokan”: Nem ez volt “A kézikönyv”. Az egy másik mű volt, aminek az volt a címe, hogy “Teljes öngyilkossági kézikönyv”. Azt egy másik író írta, Tsurumi Wataru.
  12. A masnikat nem a turisták hagyják, hanem a lelkileg labilis emberek, akik behúzódnak a sűrűbe. Egyrészt azért, hogy gondolkodási idejük alatt ha úgy döntenek, hogy élni szeretnének, akkor kitaláljanak, másrészt pedig abban reménykedve, hogy valaki megtalálja a testüket.
  Aki sétálni megy az erdőbe, az nem tér le a turistaútról, így nincs szüksége kötelekre.
  13. A youtube-nak hála már számtalan vlogger bizonyította, hogy tud telefonálni és internetezni Aokigaharában. Voltak olyanok is, akik Pokemon Go-t játszottak, amihez azért jó internet kell.
  A témában több info: https://www.youtube.com/watch?v=gQQSJ_tb8TA&t=

  Reply
  • 2018-01-23 at 9:31 AM
   Permalink

   Köszönjük a pontosítás, a helyzet az, hogy ez a cikk (mint a többi java) is szó szerinti fordítása átvett cikkeknek, ezért a pontatlanságok. De örülök, hogy helyesbítetted ezeket a dolgokat, az olvasók így még tisztább képet fognak kapni az egészről!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.