15. századi boszorkányvadász útmutató

 

A német tiszteletesnek, Heinrich Kramernek igazi gondjai voltak a boszorkányokkal. Kramer az 1470-80-as években bizony ki akarta végezni az összes boszorkányt. Nem mindenki osztotta a véleményét, ezért száműzték is egy városból, egy sikertelen elfogás kísérlet után. A férfi azonban összegyűjtötte a módszereit és 1487-ben a Malleus Maleficariumban publikálta, hogyan is kell boszorkányokat vadászni.

A könyvben minden meg volt tárgyalva, egészen az alapoktól. A leírás elképesztően részletes volt, beszélt a boszorkányok erejéről, arról, hogyan toboroznak új tagokat, és hogyan kell ítélőszék elé állítani őket. A kínzási formákat is részletesen leírta, amelyeknek az volt a lényege, hogyan is törjük meg a makacs boszorkányok hallgatását. Szerinte mindenképpen érdemes a kínzás felé fordulni, ha a boszorkányok nem törik meg a csendet. A könyv igazi bestseller volt annak idején: több kiadást is megélt. A későbbi kiadásokban Jacob Sprenger is szerepelt, mint társszerző.


A könyvet sokan a boszorkányvadászat kézikönyvének tekintették, azonban ma már úgy gondolják, hogy lehet mégsem annyira volt nagy befolyású könyv, mint gondoltuk. A spanyol inkvizíció idején bizonyosan nem használták. De mindenképpen elég nagy hatású volt ahhoz, hogy Olaszországban is használják 1519-ben. A híres pereknél mindenképpen a Malleus Maleficarumot használták, amely a mai napig a Cornell Egyetem boszorkánygyűjteményébe tartozik.

forrás: AtlasObscura

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: