13 tény péntek 13-ról

Ha péntekre esik egy hónap 13. napja, akkor amellett sohasem lehet csendben elmenni. Vannak, akiknek elegük van abból, hogy a mai napon unásig van ismételgetve a balszerencse. Éppen ennek a jeles napnak az alkalmából hoztunk 13 tényt a babonás péntekről! Hogyha ezek után is félnél a balszerencsétől, akkor javasoljuk a nyúllábat ellenszerként!


1. Külön fóbia is létezik az irreális félelemre, amelyet araskavedekatriafóbiának neveznek. Esetleg ha különösen a 13-as szám akasztana ki, akkor az triskaidekafóbia.

2. A mai napig nem teljesen tisztázott, hogy miért is van összefüggésben a péntek 13 a balszerencsével. Sokan úgy gondolják, hogy a magyarázat a Bibliából ered, hiszen 13 személy volt jelen Jézus utolsó vacsorájánál. Ráadásul keresztre feszítése pontosan pénteken történt.

3. Bármi is legyen az ok, a 13. emeletet a kórházak és a szállodák is ki szokták hagyni, néha még a repterek is hanyagolják a 13-as számot.

4. 2015-ben három péntek 13 is lesz. Februárban, márciusban és novemberben is retteghetünk.

5. 1307. október 13-án (természetesen pénteken) IV. Fülöp király rengeteg ember otthonát kutatta át Franciaországban. Száznál is több embert kínoztak meg.

6. Alfred Hitchcock péntek 13-án született. Emellett Fidel Castro is 1926. augusztus 13-án látta meg a napvilágot, szintén pénteken.

7. A Cornell Egyetem pszichológusa szerint az agyunk iszonyatosan jó kapcsolatokat képes kialakítani. Így ha bármi rossz történne velünk péntek 13-án, akkor örökre ehhez a naphoz fogjuk kötni a kellemetlenséget.

8. A pogányok szerint a 13-as szerencsés szám, hiszen a teliholdak éves számát jelöli.

9. Roosevelt szerint minden egyes hónap 13. napján érdemes elkerülni az utazást, és sohasem szabad meghívni 13 vendéget egy vacsorára. Napóleon és Hoover elnök szintén félt a 13-as számtól.

10. Mark Twain egyszer 13 embert hívott meg vacsorára. Egy barátja figyelmeztette is, hogy ez balszerencsét hoz. Később Twain hozzátette, hogy csak 12 embernek elég ételt készített.

11. A skandináv mitológiával is kapcsolatba hozható a 13-as számtól való félelem. A Lokasenna (Loki csúfolódik) című versben Aegir tengeristen 12 istent látott vendégül, aztán megérkezett (pontosabban visszakuncsorogta magát, miután kirúgták, mert túl részeg volt) egy tizenharmadik vendég is: Loki, aki előbb megölt egy szolgálót, aztán képtelen volt visszafogni magát, és a költemény címéhez illően sértegetni kezdte a többi ászt és vánt. A lakoma rövid távon Loki borzalmas büntetésével zárul, viszont hosszabb távon az itt történtek vezettek a Ragnarökhöz, a világvégéhez.

12. Az ókori egyiptomiak szerencsésnek tartották a 13-as számot, mivel 13 állomása volt az életnek, amelyet a haláli utáni léttel is összekapcsoltak. Később átvették tőlük a túlvilággal kapcsolatos elgondolást, de akkor már félelem is kapcsolódott hozzá.

13. Csak hogy semmiképpen se szerencsétlen számú tényeket soroljak 🙂 A péntek 13 szimbólumai közé tartoznak a fekete macskák, ráadásul Hollywood is kultuszt csinált neki a Péntek 13 című filmmel, így a maszkos gyilkos is szerves része lett a napnak.

forrás: Sott.Net
képek forrása: Pinterest

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.