9 méreg, amivel öltek már embert

Gyilkosságos hónapunk utolsó hetében járva úgy gondoltuk, hogy bemutatunk nektek pár bizarr mérget, amelyekkel öltek már embert. Most a kilencleghíresebbet hoztuk el, így ha nyomozásra adjátok a fejeteket, akkor ezeknek a nyomait érdemes keresni!

9. Sisakvirág
A sisakvirág aritmiás szívműködést okoz, amely később fulladásos halálhoz vezet. A mérgezés akkor is előfordulhat, hogyha valaki megérinti a növény leveleit kesztyű nélkül. A leghíresebb sisakvirág mérgezés Claudius császárhoz köthető, akinek feleségét mérgezték meg ezzel a növénnyel.
8. Nadragulya
A középkorban a növényt kozmetikai célokra is használták, hígítva szemcseppet készítettek belőle, amitől kitágult a nők pupillája, ezzel sokkal vonzóbbak lettek. Ráadásul pirosítót is lehet belőle készíteni. Azonban a növény egyáltalán nem ártatlan, már egyetlen levél elfogyasztása is halálos lehet. A bogyók elfogyasztása szintén életveszélyes.
7. Dimetil-higany
A dimetil-higany lassú gyilkos, ráadásul emberek által kikísérletezett szer. 0,1 milliliteres dózisban is halálos, azonban a tünetek csak hónapokkal később jelennek meg, amikor már kezelhetetlenek.
6. Tetrodotoxin
Két tengeri lényben található meg ez az anyag: a gömbhalban és a kék gyűrűs polipban. A polip esetében sokkal veszélyesebb a helyzet, hiszen azonnal az emberbe fecskendezi, amely perceken belül halált hoz. Ráadásul elég mérget cipel magában ahhoz, hogy 26 felnőtt emberrel végezzen egy perc alatt. A harapás általában nem érezhető, így az áldozat csak a bénulás beálltával érzékeli a gondokat.
5. Polónium
A polónium radioaktív méreg, ami lassú halált hoz. Egy gramm polónium képes 1,5 millió ember elpusztítására néhány hónap alatt. A leghíresebb esett Alexander Litvinenkóhoz köthető, aki orosz kém volt. Csészéjében találtak polóniumot, ami kétszázszor magasabb volt a halálos dózisnál. A férfi három héten belül halt meg.
4. Higany
Három formája van a higanynak, ami kiemelkedően veszélyes. Az elemi higany a lázmérőkben található, amely nem mérgező, hogyha megfogjuk, csupán, ha belélegezzük. A szervetlen higanyt elemek készítésére használják, ez halálos, hogyha megemésztésre kerül.  A szerves higany megtalálható a tonhalban és a kardhalban is, amely szintén halálos lehet hatalmas mennyiségben fogyasztva. Mozart higanymérgezésben halt meg.
3. Cianid

A cianid igen népszerű méreg, főként a detektívregények világában. Megtalálható a mandulában, alma- és barackmagban, rovar- és növényirtó szerekben is. A végzetes adag emberek számára 1,5 milligramm/kilogramm. Gyorsan ölő méreg, hiszen a halál az elfogyasztás után 1-15 perccel bekövetkezik. Gázalapú formáját a nácik használták koncentrációs táborokban.

2. Botulinum toxin
Ez a méreg botulizmust okoz, amely végzetes állapot, hogyha nem kezelik azonnal. Izom- és keringésbénulással jár együtt, később pedig halálos. A baktérium nyílt sebekben vagy ételekkel tud a szervezetbe jutni. Ugyanezt használják a botox injekciókban is.

1. Arzén
Az arzént nevezik a mérgek királyának, hiszen nehezen lehet észrevenni a mérgezést. Az arzén sok híres embernek okozta a halálát, mint Napóleon vagy III. György. Ezt a mérget is használták kozmetikai célokra.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

2 thoughts on “9 méreg, amivel öltek már embert

 • 2022-05-31 at 5:57 PM
  Permalink

  Hol lehet rendelni arzént vagy ciánt?

  Reply
 • 2022-05-31 at 6:09 PM
  Permalink

  Kedves Gabriella!

  Nekem van egy valós sztorim. Az én esetem. Meg kéne írni. Pszichológiai és parapszichológiai kísérletek áldozata lettem Angliában.

  Rengeteg az anyagom.

  Én csak verseket szoktam írni, ezért másra bíznám a regény megírását.

  Üdvözlettel:

  Galyó Vilmos Zoltán

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.