9 méreg, amivel öltek már embert

Gyilkosságos hónapunk utolsó hetében járva úgy gondoltuk, hogy bemutatunk nektek pár bizarr mérget, amelyekkel öltek már embert. Most a kilencleghíresebbet hoztuk el, így ha nyomozásra adjátok a fejeteket, akkor ezeknek a nyomait érdemes keresni!

9. Sisakvirág
A sisakvirág aritmiás szívműködést okoz, amely később fulladásos halálhoz vezet. A mérgezés akkor is előfordulhat, hogyha valaki megérinti a növény leveleit kesztyű nélkül. A leghíresebb sisakvirág mérgezés Claudius császárhoz köthető, akinek feleségét mérgezték meg ezzel a növénnyel.
8. Nadragulya
A középkorban a növényt kozmetikai célokra is használták, hígítva szemcseppet készítettek belőle, amitől kitágult a nők pupillája, ezzel sokkal vonzóbbak lettek. Ráadásul pirosítót is lehet belőle készíteni. Azonban a növény egyáltalán nem ártatlan, már egyetlen levél elfogyasztása is halálos lehet. A bogyók elfogyasztása szintén életveszélyes.
7. Dimetil-higany
A dimetil-higany lassú gyilkos, ráadásul emberek által kikísérletezett szer. 0,1 milliliteres dózisban is halálos, azonban a tünetek csak hónapokkal később jelennek meg, amikor már kezelhetetlenek.
6. Tetrodotoxin
Két tengeri lényben található meg ez az anyag: a gömbhalban és a kék gyűrűs polipban. A polip esetében sokkal veszélyesebb a helyzet, hiszen azonnal az emberbe fecskendezi, amely perceken belül halált hoz. Ráadásul elég mérget cipel magában ahhoz, hogy 26 felnőtt emberrel végezzen egy perc alatt. A harapás általában nem érezhető, így az áldozat csak a bénulás beálltával érzékeli a gondokat.
5. Polónium
A polónium radioaktív méreg, ami lassú halált hoz. Egy gramm polónium képes 1,5 millió ember elpusztítására néhány hónap alatt. A leghíresebb esett Alexander Litvinenkóhoz köthető, aki orosz kém volt. Csészéjében találtak polóniumot, ami kétszázszor magasabb volt a halálos dózisnál. A férfi három héten belül halt meg.
4. Higany
Három formája van a higanynak, ami kiemelkedően veszélyes. Az elemi higany a lázmérőkben található, amely nem mérgező, hogyha megfogjuk, csupán, ha belélegezzük. A szervetlen higanyt elemek készítésére használják, ez halálos, hogyha megemésztésre kerül.  A szerves higany megtalálható a tonhalban és a kardhalban is, amely szintén halálos lehet hatalmas mennyiségben fogyasztva. Mozart higanymérgezésben halt meg.
3. Cianid

A cianid igen népszerű méreg, főként a detektívregények világában. Megtalálható a mandulában, alma- és barackmagban, rovar- és növényirtó szerekben is. A végzetes adag emberek számára 1,5 milligramm/kilogramm. Gyorsan ölő méreg, hiszen a halál az elfogyasztás után 1-15 perccel bekövetkezik. Gázalapú formáját a nácik használták koncentrációs táborokban.

2. Botulinum toxin
Ez a méreg botulizmust okoz, amely végzetes állapot, hogyha nem kezelik azonnal. Izom- és keringésbénulással jár együtt, később pedig halálos. A baktérium nyílt sebekben vagy ételekkel tud a szervezetbe jutni. Ugyanezt használják a botox injekciókban is.

1. Arzén
Az arzént nevezik a mérgek királyának, hiszen nehezen lehet észrevenni a mérgezést. Az arzén sok híres embernek okozta a halálát, mint Napóleon vagy III. György. Ezt a mérget is használták kozmetikai célokra.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: