A 10 legfélelmetesebb ősi amerikai legenda

Minden kultúra tele van mítoszokkal és legendákkal, amelyek tanmeseként szolgálhatnak. Ezek általában fél lábbal a valódi világban, fél lábbal a paranormális világban tartózkodnak. És persze a legjobb tanmesék a legfélelmetesebbek. Az észak-amerikai indiánoknak is elképesztő történeteik voltak, amelyekben rengeteg lélek, szellem, boszorkány, démon és szörnyeteg jelent meg. A most következő jelenségek különböző törzseknél jelentek meg és terjedtek generációról generációra. Nézzük meg őket!

Camazotz: a haláldenevér
Ez a borzalmas teremtmény az ősi maja kultúrából ered, amelyben Xibalba istensége vérszomjas denevéreket enged útjára. Ezek a denevérek elég erősek ahhoz, hogy egész civilizációkat pusztítsanak el. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg emberáldozatokat kellett bemutatni.

Camazotz

Chenoo: a jégóriás
Chenoo, a nagylábhoz hasonló teremtmény, akinek a legendája eredetileg a Wabanakiktól ered. Azt mondják, hogy Chenoo valamikor emberi lény volt, de egyszer borzalmas bűnt követett el, amiért az istenek megátkozták és szívét jéggé változtatták. Megfagyott lelke a testében rekedt, és ő egy trollszerű szörnyeteggé alakult, aki minden embert megöl, aki a kezei közé kerül.

Kanontsistonties: a repülő fejek
Az irokéz mítoszok rengeteg borzalmas történetet tartalmaznak, de a repülő fejek talán a legrosszabbak közé tartoznak. Rengeteg történet van ezekről az ördögi lényekről, akik valamiféle vámpírok, méretük az aprótól az óriásig terjedhet. Az egyik legismertebb sztoriban egy nőt támadnak meg, aki éppen gesztenyét süt, a nőnek a történetben szerencséje volt, hiszen a borzalmas lény az égő szenet fogyasztotta el, amitől hamuvá porladt. 

La_Lechuza

Mishipeshu: a vízi párduc
A vízi párduc története több törzsnél is fellelhető, például a Cree, az Algonquin, az Ojibwe és Shawnee indiánoknál is. Általában hatalmas sárkányszerű lénynek írják le, amely tavakban és folyókban él, és arra vár, hogy az emberek közelebb menjenek a vízhez. Ekkor magával ragadja őket a mélységbe. 

Yee Naaldlosshii
Ezt a lényt leginkább a navaho kultúrában ismerik, leginkább a vérfarkashoz hasonlít. A legtöbb történetben ez a teremtmény egy elátkozott emberi lény, általában sámán, aki ördögi erőket idéz meg, éppen ezért állati tulajdonságokat vonz magához. Lehet belőle farkas, medve, esetleg madár is. Hogyha a sámán túl hosszú időt tölt az állati bőrben, akkor teljesen elveszítheti emberi tulajdonságait, amely csak vérszomjasabbá teszi ezt a lényt.

Skudakumooch: A szellemboszorkány
A micmac mitológia egyik legfélelmetesebb alakja a szellemboszorkány, aki egy fekete mágiát gyakorló sámán holttestéből születhet. Éjjelente kelhet csak fel. Csupán tűzzel lehet elpusztítani, de tilos vele szemkontaktust teremteni vagy meghallani a hangját, mert azonnal elátkoz bennünket.

Tah-tah-kle’-ah: a bagolynő
A Yakama törzs történetei között szerepel öt természetfeletti nő, akik hatalmas baglyokként kelnek életre. Csak éjjelente repülnek ki barlangjukból, hogy emberekre vadásszanak. Leginkább a gyerekek ízét szeretik. A bagolynők a halált szimbolizálják.

Teihiihan: A kicsi kannibálok
A legfélelmetesebb figurák a cheyenne és arapaho indián legendák között furcsa emberek, akik gyermekméretűek, de elképesztően erősek és csapatokban támadnak. Állítólag ezek a lelkek igazi harcosok voltak előző életükben, de törpeként éledtek újjá és emberekre vadásznak. 

Flying_Head

Uktena: a szarvas kígyó
A cseroki legendákban jelenik meg egy sárkányszerű behemót, aki eredetileg emberektől ered, de kígyó alakba változott, hogy megbosszulja az őt ért sérelmeket. 

Wendigo
A leghatalmasabb és legfélelmetesebb lény a wendigo az észak-amerikai kultúrában. A legtöbb törzsi legendában életre kel, akik a Nagy tavak környékén élnek. Főleg a kannibalizmus elleni példázatként szolgál, mivel, aki megeszi egy másik ember húsát az szörnyeteggé változik. 

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.