3. Baziliszkusz
Az ősi, legendás szörnyeteget, amelyet baziliszkusznak nevezünk leginkább Európában és Észak-Afrikában ismerik. A szörnyeteg kígyó, kakas, denevér és más állatok kombinációja, amely egy kakas tojásából születik. Azt mondják, hogy az állat annyira halálos, hogyha madarak szállnak el felette azok is meghalnak. Már a középkorban is beszámoltak róla, ekkor a pestisjárványt tulajdonították az állatnak. 1474-ben rajtakaptak egy kakast, hogy megpróbál kikölteni egy tojás, mire halálraítélték az állatot a furcsa tettért.

4. Fekete farkas
A fekete farkas egy szellemkutya neve, amely Norfolkban él. A hatalmas, fekete kutyának világító vörös szeme van, van amikor csak egy a feje közepén. Hogyha belenézel, akkor egy éven belül meghalsz. Rengeteg történet van a kutyával kapcsolatban, amelyet először 1577-ben láttak. Ez az állat Sir Arthur Conan Doyle-t is megihlette.

5. Wolpertinger
A Wolpertinger egy kiméra, amely több állat kombinációjából jött lére. Leginkább nyúlra vagy mókusra hasonlít, amelynek szárnyai vannak és más állati testrészei. Az állattöméssel foglalkozó emberek rengeteg fantázialényt alkottak, amely hasonlít a Wolpertingerre.

6. Strigoi
A Strigoi román vámpírok, amely a sírokból kiemelkedő élőhalottak, de van olyan formájuk is, amely élő vámpír vagy boszorkány. Ha egy ember meghal, mielőtt összeházasodna valakivel, esetleg fájdalomban élő az életét, az Strigoiként tér vissza, de a korán meghaló gyerekeknek is van esélyük erre. Ezeknek a szörnyeknek általában vörös haja van, kék szeme és két szíve, ráadásul állatalakot is fel tudnak venni, így könnyebben tudnak vért szerezni. Könnyedén láthatatlanná válnak, így a támadásuk is váratlanul érhet.

7. Loup Garou
A Loup Garon a vérfarkas francia változata. Ezek a lények képesek emberré változni, amikor akarnak (így szerencsésebbek nem francia társaiknál). Ráadásul ők megtartják emberi akaratukat farkas formában is, így kevésbé veszélyesek.

8. Fear Liath
Fear Liath egy hatalmas, humanoid lény, amely Skócia második legmagasabb hegyén él, a Ben MacDhuin. A lényecske pánikrohamot és rettegést vált ki mindenkiből, aki meglátja vagy megérzi a jelenlétét. Elsőként Hon Norman Collie látta meg a lényt 1890-ben.

9. Gjenganger
A norvég szellem, amelyet Gjengangerként ismerünk, olyan lény, akinek még maradt elintéznivalója az életben, de meggyilkolták vagy öngyilkos lett. A Gjelnganger elég erőszakos az élőkkel és betegségeket is képes terjeszteni. A dán és svéd mítoszokban is megjelenik.

10. Banshee
Az író Banshee egy magányos női tündér, amely egy családhoz kapcsolódik, de az erdőben is él. A Banshee sikít, hogyha egy családtag halála elkerülhetetlen és sokáig halála után is.

forrás: MentalFloss