10 furcsa trükk, amely megkönnyítheti az életünket II.

choices5. Csökkentsd le a lehetőségeid számát
Sheena Iyengar csinált egy kísérletet, amelyben egy élelmiszerboltban mutattak lekvárokat az embereknek. Az egyik asztalon hat fajta levár volt az egyik nap, még a másik nap 24 darab. Amíg a 24 darabos nagyobb tömeget vonzott, az eladások száma igencsak csekély volt. A hat darabos asztalnál harminc százalékkal több levárt adtak el.
Becsapós lehet azt gondolnunk, hogy sokkal jobban tudunk választani, hogyha el vagyunk árasztva a lehetőségekkel. Általában, hogyha túl sok minden közül választhatunk, akkor egyáltalán nem is tesszük le a voksunkat semmi mellett.

music4. Zene
Fogalmunk sincs, hogy miért is szeretjük annyira a zenét, de fontos részét képzi a mindennapi életünknek. Azonban a kutatók ezzel is foglalkoznak helyettünk. A zenének van pszichológiai hatása is. Segít, hogy felszabaduljon agyunkban a dopamin, ami a boldogságért és a jutalmazásért felelős, emellett sok köze van a drogfüggőséghez is. Egy tanulmány azt találta, hogy az agyunk egy bizonyos fajta kalciumot termel, miközben zenét hallgatunk, amely csökkenti a vérnyomásunkat. Harminc perc klasszikus zene hallgatása után 20 mmHg-val is csökkenhet a vérnyomásunk.

ear3. Használd a jobb füledet!
Hogyha valakit nem jól hallasz, akkor általában közelebb hajolsz a beszélőhöz. Azonban a leghatékonyabb, hogyha a jobb füledet fordítod felé, hiszen a füleinknek különböző funkciójuk van. A jobb füllel sokkal könnyebben kivesszük az emberi beszédet.

crayons

2. Élénk színek
Duncan Smith egyetemi kutatást végzett arról, hogyan is hatnak az élénk színek a hangulatunkra. Azt találta, hogy a memóriánkat és a reakcióidőnket is stimulálják ezek. Sokkal könnyebben megjegyezzük azokat a képeket, amelyek tele vannak élénk színekkel. Érdekes módon a vörös szín furcsa játékot tud űzni az elménkkel. Állítólag, ha vörös ruhában versenyez egy sportoló, akkor a többiek azt gondolják róla, hogy jobban fog teljesíteni.

encoding1. Elaboratív kódolás
Az Egyesült Államokban minden évben versenyt rendeznek, amelyben a cél az, hogy minél több dolgot jegyezzenek meg a jelentkezők a lehető legrövidebb idő alatt. A rekord tartója 303 számot tud megjegyezni 5 perc alatt. De hogyan képes egy ember elraktározni ennyi információt? Hogyha megkérdezzük őket, akkor megtudjuk, hogy ez nem a képességek különbségében rejlik, hiszen mindenki képes megtanulni az elaboratív kódolás technikáját.
Ilyenkor úgynevezett fogasokat alakítunk ki az agyban, amellyel képesek leszünk megjegyezni az absztrakt dolgokat (pl. a számokat). A fogasok általában képek, amelyeket az agyunk könnyebben visszahív.
Kipróbálhatod te is ezt a különleges technikát! Csukd be a szemed és képzelj el egy nappalit! Minden teljesen normálisnak tűnik, de négy lila tigris van a széken melletted. A jobb oldaladon egy pék visz hét kenyeret. Felette öt hal van, amelyek az égben úsznak. És így tovább. Minden egyes számhoz rendelsz egy különleges képet, így könnyebb lesz visszahívni az információt!

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: