10 félelmetes tény vízköpőkről

A világon rengeteg helyen vízköpők néznek le ránk a magasból. Gondolnátok, hogy a vízköpők tele vannak meglepetéssel? Most hoztunk nektek tíz érdekes tényt róluk!

1. Praktikus célt szolgálnak
A vízköpők a 13. század idején tűntek fel európai templomokon. Igazán dekoratív vízelvezetőként szolgáltak, amelyek segítettek megvédeni a kőfalakat az esővíztől, és levezették a tetőről a fennmaradt vizet. Ez a funkció az, amely elválasztja a vízköpőket más kőállatoktól, amelyek ezeket a szép épületeket díszítik.

Gargoyle

2. Az angol név egy sárkányölő legendából ered
Angolul gargoyle-nak nevezik a vízköpőket, amely a francia gargouille szóból ered, amely bizony torkot jelent. A név a francia “Le Gargouille” legendából ered, amelynek főszereplője egy félelmetes sárkány, amely Rouen városának lakosságát terrorizálta. A történet szerint a sárkány évszázadokon keresztül hajókat nyelt le, árvízzel árasztotta el a várost, aztán olyan i.e. 600 körül érkezett egy pap, aki beleegyezett, hogy eltávolítja a lényt, hogyha a falubeliek áttérnek a kereszténységre. A pap a kereszt segítségével megbabonázta a sárkányt, bevezette a városba, ahol máglyán elégették. Azonban a teremtmény feje nem égett el, így a városiak levágták és feltették a templomra. Így a gargouille feje a gonosz elleni harcot jelképezte.

3. Az is volt a céljuk, hogy félelmet keltsenek az egyház tagjaiban
A középkori Európában a papságnak szüksége volt vizuális ingerekre is, hogy bemutassák a pokol borzalmait az embereknek, így még inkább bevonzzák őket a templomba. A vízköpők a templom homlokzatán azt is jelentették, hogy a borzalmak a templomon kívül rekednek, és odabent békére találhatnak az emberek.

4. Még a pogányokat is a templomba vonzották
A vízköpők a pogányok számára is vonzóbbá tették a templomokat, mondhatjuk, hogy okos marketingfogás volt a részükről, hiszen inkább a pogány jelképekre hasonlítottak ezek a szobrok.
5. Az ókori Egyiptomban is találkozhattunk velük
Annak ellenére, hogy a nevük jóval később jelent meg az állati-vízelvezetők már jóval korábban megjelentek. Az ókori Egyiptomban oroszlánfejeket használtak vízelvezetésre. A legősibb vízköpő körülbelül 13 ezer éves lehet és Törökország területéről származik.
6. A Notre Dame vízköpői eléggé újak
A világ leghíresebb vízköpői Párizsban találhatóak a Notre Dame katedrálison. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy maga az épület a 13. században emelkedett, a vízköpői csak a 19. század közepén kerültek a helyükre.
gargoyle of the Notre Dame Cathedral
7. Pittsburghben sok-sok vízköpőt találhatsz
A 19. században a gótikus építészet végigsöpört Amerikán is, így rengeteg templom, kormányépület ennek a nyomait hordozza, és így sok helyen találunk vízköpőket is. Pittsburghben például húsz autentikus vízköpőt találunk és még több száz groteszk fajtát.
8. Sokat templomi vezetőkről és építőkről mintáztak
A Cologne Katedrális Németországban bizony érdekes vízköpőket mutathat fel, hiszen a templom legrégebbi tagjainak szobrai szolgálnak ekként. Így megnézhetjük Saint Jeant és Ahmed Benzizne-t is.

9. A francia katedrális a vízköpőket “gremlinekre” cserélte
A korai kilencvenes években Jean-Louis Boistel úgy döntött, hogy vízköpők helyett inkább pop-kulturális utalásokkal teszi tele Bethlehem kápolnáját. Így kerültek fel gremlinek és alienek is a helyre.
10. Darth Vaderes vízköpő is van Washingtonban
A nyolcvanas években a Washington National Cathedral versenyt tartott gyerek számára, hogy tervezzék meg a következő vízköpőt. Ekkor mindenki Star Wars lázban égett, így egyértelmű volt, hogy egy Darth Vaderes vízköpő nyeri meg a versenyt.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.