10 érdekes mentális betegség, amiről még biztos nem hallottál

Persze, mindannyian hallottunk már a depresszióról, a szorongásról és még számtalan mentális betegségről. De mi van a ritkákkal? Elmondhatjuk, hogy az elménk csodálatos dolog, azonban épp emiatt nagyon sok minden félre tud csúszni. Most hoztunk nektek tíz ritka, érdekes mentális betegséget!

1. Aboulomania
Ha nehezen tudsz döntéseket hozni, akkor gondolj az aboulomaniás emberekre, akik a legalapvetőbb dolgokban sem tudnak dönteni. Például, hogy elmenjenek-e vásárolni, vagy mit vegyenek fel, ha elmennek vacsorázni. Egyszerűen képtelenek dönteni.

2. Apotemnofília
Volt már olyan, hogy le akartad vágni egy testrészedet? Merthogy az apotemnofíliában szenvedő embereknek patologikus vágya van arra, hogy levágják egy karukat vagy lábukat. Ezt testintegritás zavarnak is nevezzük, és a vágy lehet annyira erős, hogy néhányan tényleg meg is próbálnak megszabadulni valamelyik végtagjuktól.

3. Boantrófia
Az ebben a zavarban szenvedő emberek meg vannak győződve, hogy ők bizony tehenek. Épp ezért utánozzák a tehenek mozdulatait, eszik a füvet, négy lábon járnak. Senki sem ismer embert, aki ilyen betegségben szenved, azonban a Bibliában referálnak rá!

4. Celebrifília
Mindannyian voltunk már beleesve híres emberekben, azonban a celebrifília nem egyszerű, elmúló vágy, hanem mindent felemésztő szexuális vágy egy híresség iránt.

5. Cotard jelenség
Az embereknek sokszor morbid kíváncsiságuk van a halottak, zombik felé, azonban vannak olyanok, akik meg vannak róla győződve, hogy hallottak. Elsőként 1880-ban írta le a betegséget Jules Cotard olyan emberekről, akik zombiknak hitték magukat, és úgy gondolták, hogy a testük bizony bomlásnak indult. Épp emiatt sokszor fel sem kelnek, nem esznek, és végül tényleg meghalnak. Nagyon ritka mentális zavart ez is.

6. Ekbom szindróma
Az Ekbom szindrómában szenvedő emberek azt hiszik, hogy a bőröket rovarok fertőzték meg, ezért folyamatos viszketést éreznek, és addig vakarják magukat, amíg vérezni nem kezdenek. Sokszor orvoshoz is elmennek, hiszen a bőrök alatt érzik az állatokat, és rovarirtókat hívnak, hogy kiirtsák az otthonukból az élősködőket. A szindrómát nagyon nehéz gyógyítani.

7. Factitious zavarok
Senki sem szeret beteg lenni, azonban az ebben a betegségben szenvedők teljesen megszállottak ezzel kapcsolatban, épp ezért beteggé is teszik magukat. Hazudnak a tünetekről és megalkotják a betegségeket, hogy elfedjék, hogy valóban jól vannak. Lehetséges, hogy több kórházat is végigjárnak, hogy fenntartsák a látszatot, bármit megtesznek azért, hogy betegnek gondolják őket, és mindenféle fájdalmas vizsgálatnak kiteszik magukat. Ez bizony a Münchhausen-szindróma modern megnevezése.

8. Fregoli delúzió
Ez is hasonló a Capras betegséghez, azonban az ebben szenvedők azt hiszik, hogy valaki eljátssza egyik szerettüket, hogy csak egy imposztor van velük egy légtérben.

9. Koro betegség
Az ebben szenvedő emberek úgy gondolják, hogy nemi szerveik egyszer a gyomrukba vándorolnak, és hogy végül ez a személy meg fog halni. Ez inkább a keleti kultúrákhoz kapcsolódik, és ténylegesen nagyon ritka.

10. Klüver-Bucy szindróma
Éreztél valaha olthatatlan vágyat, hogy egy kocsival szexelj? Bizony az ebben a betegségben szenvedők igen. Ez az egyik legritkább betegség, de nagyon felkavaró. Az ebben szenvedők egészen elképesztő szexuális viselkedést tanúsítanak, amit képtelenek kontroll alatt tartani.

forrás: Learning Mind

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “10 érdekes mentális betegség, amiről még biztos nem hallottál

  • 2020-11-14 at 5:01 PM
    Permalink

    Az Ekbom szindróma,mintha a Morgellons-szindróma korábbi változata lenne…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.