10 érdekes betegség

Most nagyon érdekes betegségek következnek, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy létezhetnek!

Fibrodysplasia Ossificans Progressiva – “Kővé válás-szindróma”
A FOP egy progresszív genetikai betegség, amely a lágy szöveteket csonttá változtatja. A betegség csupán egy embert érint a kétmillióból, és nincsen rá semmilyen gyógymód. Sebészetileg el lehet távolítani a csonttá vált szöveteket, de ettől még borzalmasan nehéz együtt élni a rendellenességgel.

Cotard szindróma
Már a korábbiakban is írtunk erről a betegségről (itt olvasható). A betegség egy ritka mentális probléma, amelyben a beteg úgy érzi, hogy halott vagy egyes testrészei haltak el. A beteg sokszor elutasítja az ételt és a fürdést, sok időt tölt a temetőben, hogy együtt legyen sajátjaival.

Cold Urticaria – hidegallergia
A hideg levegővel, esetleg vízzel való érintkezés azonnal reakciót indít be a testben, mint sok embernél a méhek vagy a mogyoró. Lehet a reakció viszketés, esetleg dagadás is. Extrém esetekben a torok és a nyelv is megdagadhat, ami akár halálos is lehet. Allergia elleni gyógyszerekkel jól kordában tartható.

Epidermodysplasia Verruciformis, Lewandowsky-Lutz diszplázia, “Faember-szindróma”
A betegek bőrén fakéregszerű képződmények keletkeznek. Ezek tulajdonképpen szemölcsök, amelyeket a napfény okoz. A betegséget szintén egy furcsa génmutáció hozza létre. Csak kezelni lehet, de meggyógyítani nem lehetséges.

Xeroderma Pigmentosum, “Vámpír-szindróma”

Az embereknek szüksége van napfényre ahhoz, hogy D-vitamint fogadjanak be, azonban túl sok napfény káros is lehet a bőrre. Körülbelül egy az egymillióból nagyon érzékeny az UV sugarakra. Ezeknek az embereknek szinte rejtőzniük kell a napfény elől, mert azonnal leég a bőrük. Muszáj óvatosnak kell lennie ezzel a kondícióval, hiszen könnyedén elrákosodhat a bőr. Néhány gyógymód elérhető, azonban a legegyszerűbb, hogyha a betegek elrejtőznek a napfény elől.

Elefántember-szindróma

Ebben a szindrómában a nyirokerek károsodnak, amely a bőr és a szövetek megdagadását okozza, főleg a lábaknál és a heréknél. A kondíció teljesen eldeformálja a testet. A betegséget paraziták is okozhatják. Több, mint negyven millió ember érintett ennél a problémánál. Természetesen vannak gyógyszerek, amelyek megölik a parazitákat, így a korai beavatkozás jó eredményekhez vezethet.

Hypertrichosis – Farkasember szindróma

Ez a betegség extrém szőrnövekedést okoz a testen. Az arcot teljesen elfedheti a hosszú haj, ezért utal a farkasemberekre a betegség. A betegséget genetikai rendellenség okozza. Természetesen a folyamatos szőrtelenítés megoldást jelenthet.

Aquagenic urticaria, “vízallergia”

A testünk java részét víz alkotja, ezért furcsa, hogy ez az allergia egyáltalán létezhet, bár ez nem is teljesen allergia, hiszen nincs benne allergiás válasz, azonban az ebben szenvedő egyéneknek azonnal viszket a bőre, hogyha vízzel érintkeznek. A betegség nagyon ritka. Sokan úgy gondolják, hogy nem is a víz, hanem a vízben található kémiai anyagok okozzák.

Idegen kéz szindróma

Ennél a betegségnél az egyik kéz teljesen magától működik, külön életet él. Néhány esetben agyműtétek és balesetek következménye ez a furcsa betegsége, amely képtelenné teszi az egyént, hogy irányítsa az egyik kezének a cselekedeteit.

Külföldi akcentus szindróma

Érdekes módon van egy olyan betegség, amely miatt kontrollálhatatlan elkezdesz más akcentussal beszélni. Lehet olyan területről, ahol sohasem jártál azelőtt. Ez agykárosodás vagy agyvérzés következménye lehet.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.