10 elképesztő tény a hollókról

Edgar Allan Poe megváltoztatta a hollók reputációját egyszer és mindenkorra. A hollót összekapcsoljuk a halállal és a sötét ómenekkel, de maga az igazi madár is nagyon különleges. Most hoztunk tíz elképesztő tényt a hollókról!

1. A hollók a legokosabb állatok közé tartoznak
Hogyha intelligenciát nézünk, akkor ezek a madarak a csimpánzokkal és a delfinekkel vannak egy szinten. Rengeteg problémát azonnal meg tudnak oldani. A vadonban is sziklákat raknak ki, hogy felmásszanak a fészekhez és a már olyat is tapasztaltak, hogy halottnak tettették magukat egy hód teteme mellett, hogy elijesszék társaikat a finom falatoktól.

2. A hollók tudják imitálni az emberi beszédet
Fogságban jobban beszélnek, mint pár papagáj. Emellett képesek más hangokat is utánozni, mint például a lehúzott vécé vagy más állatok. A hollók képesek más állatok hangját is utánozni, például farkasokat és rókákat, hogy olyan tetemekhez vonzzák őket, amelyeket ők maguk képtelen megkezdeni. Amikor a farkas jóllakik, akkor a hollóinak is marad elég.

3. Az Európaiak szerint az ördög testesül meg a hollóban
Számos európai kultúrában a nagy fekete madarakat az ördöggel kapcsolják össze. Franciaországban úgy gondolják, hogy a hollók gonosz papok lelkei, a varjak pedig ördögi apácák. Németországban a hollók a Sátán inkarnációi. Svédországban úgy gondolják, hogy azoknak az embereknek a lelkei ragadnak a varjakban, akik nem kaptak normális temetést. Dániában kiűzött gonosz lelkek tapadnak ezekbe a madarakba.

4. A hollók számos mítoszban szerepelnek
Tibettől kezdve Görögországig különlegességet látnak a varjakban. A kelták istenei sokszor öltöttek testet a hollókban a csaták alatt. A viking istennek, Odinnak két hollója volt, Hugin (gondolat) és Munin (gondolat), amelyek minden nap visszaszálltak Odinhoz és beszámoltak arról, mit is láttak. De az indián törzsek is tisztelték a hollókat.

5. A hollók nagyon játékosak
Alaszkában és Kanadában már számos varjút filmeztek, amelyek csúszdaként használják a hófedte tetőket. A hollók készítenek játékokat kisebb faágakból, golflabdákból, hogy egymással vagy magukban játszanak. Néha más állatokat is becsapnak, mert viccesnek találják.

6. A hollók furcsa dolgokat csinálnak a hangyákkal
A hollók sokszor fekszenek hangyafészkeken, mivel megrágják a hangyákat, majd a tollaikba dörzsölik a belső szerveiket. Az énekes madarak és a varjak is csinálják ezt. Ennek ellenére nem igazán van magyarázat, hogy ennek mi is az értelme. Számos teória van arra, hogy miért is jó ez a madarak tollainak, de mások arra is gondolnak, hogy kicsit függői a hangyáknak.

7. A hollók használnak gesztusokat
Kiderült, hogy a hollók számos nonverbális jelet használnak. Képesek rámutatni dolgokra a tollaikkal, mintha csak az ujjaik lennének. Ez volt az első alkalom, hogy más állatoknál is találtak a kutatók gesztusokat, amelyek nem emberszabásúak.

8. A hollók jól adaptálódnak
Számos élőhelyen megvannak. Hófedte vidékeken, hegyekben, sivatagokban és erdőkben. Megeszik a halat, a húst, a magvakat, gyümölcsöket és a szemetet is. Ráadásul ellopnak simán más állatoktól jó falatokat. Tizenhét évig élnek el a vadonban, amíg fogságban akár negyven évig is.

9. A hollók empatikusak egymással
Hogyha az egyik holló veszít egy harcban, akkor a másik megvigasztalja a vesztes madarat. Ráadásul barátságosan fordulnak egymás felé, hogyha hosszú ideig nem találkoznak.

10. A hollók bandáznak
A hollók örök életre választanak párt és meghatározott területük van. Amikor a gyerekeik kamaszodni kezdenek, elmennek otthonról és bandákba tagozódnak (minden anya rémálma, ugye?). Ezek a fiatal állatokból álló bandák együtt esznek és élnek, amíg meg nem találják életük párját. Ráadásul úgy fest, hogy a tini varjak élete is elég stresszes.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.